mandag 16. januar 2012

Hva er grafikk?

Grafikk deles i tre hovedtyper: Dyptrykk, høytrykk og plantrykk.

Et grafisk blad er avtrykket av steinen, treplaten, metallplaten eller en annen type plate som kunstneren har brukt. Grafiske blad skal være nummerert, for eksempel 2/30. Da er trykket nr 2 av et opplag på 30 grafiske blad.


Dyptrykk

Kunstneren lager spor i en metallplate ved å risse i den eller legge den i et syrebad som etser ned i platen. Ved trykking legges sverte over hele platen, og deretter fjernes sverte som ikke er nedsenket i sporene. Det er sporene i metallplaten som danner trykket på papiret. Etsning, akvatint, mezzotint, kobberstikk og koldnål er dyptrykk. Det øverste bildet er et utsnitt fra en linjeetsning.


Høytrykk

Kunstneren kutter vekk de delene av platen som skal være hvite på trykket. Når fargen legges på med valse, er det bare de høytliggende delene som tar opp fargen. Du kan trykke flere plater på samme papir for å få flere farger. Tresnitt og linoleumssnitt er høytrykk. Utsnittet til høyre er fra et linoleumssnitt.

Plantrykk

Litografi er plantrykk. Prinsippet i litografi er at vann og fett avstøter hverandre. Motivet tegnes med fettholdig litotusj eller -stift på en kalkstein. Når steinen skal trykkes må den vætes først, slik at trykksverten bare fester seg der det er fett. Trykket du får blir svært likt motivet på steinen.
Det nederste bildet er utsnitt fra et litografi.
Mer om grafiske teknikker:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar